Πως συνδυάσαμε Chatbots + Email για 90% Open Rate!

“Και τι ζήτησα; Να στέλνει μόνο του, να απαντάει μόνο του..Και στη τελική, να ας μου φτιάχνει και μια λιστούλα με τα email τους! Θέλω κάθε visitor να με θυμάται και να με ψάχνει… Αυτός που θα το σκεφτεί θα πλουτίσει παίδες. Να μου το θυμηθείτε! “


Και όμως γίνεται και ξέρεις τι.. Είναι πανεύκολο, φθηνό και σίγουρα διασκεδαστικό!

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα, για να δούμε τη λειτουργία του όλου “κυκλώματος”, την εφαρμογή σε ενα Contest Post ή γενικότερα σε οποιοδήποτε Engagement Post.

Για να μην χαθούμε όμως στις ερμηνείες, λειτουργίες και άλλες πολλές δυνατότητες που προσφέρονται.. Βρίσκομαι εδώ για να σου πω πως σε 4 απλά βήματα μπορείς να ρυθμίσεις το δικό σου chatbot, να το συνδέσεις στο Facebook business page σου, να δεις το CTR να φτάνει στα ουράνια και σαν δώρο να έχεις και τη λίστα με τα email που πάντα ήθελες!

Ας το πάρουμε από την αρχή..

Τι χρειαζόμαστε:

  • Manychat Pro
  • Zapier
  • Mailchimp
  • Facebook Page
  • Ένα Concept

Μην βιαστείς να πεις κανένα αστείο του τύπου “αααα αυτά τα ξέρω, είναι ακριβά”.

Το καθένα έχει free και paid account και σίγουρα θα βρεις το πλάνο που ταιριάζει στο style σου αλλά και στη τσέπη σου!

Μια μικρή εξήγηση για το καθένα:

  1. Manychat: Ο καλύτερός σου φίλος για να φτιάξεις Messenger Bots! Τα Messenger bots σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις flows αυτόματων συζητήσεων με τους πελάτες ή τους fans σου. Εδώ θέλουμε αρκετή φαντασία ώστε να κάνουμε τη συζήτησή μας όσο πιο “real” και engaging γίνεται. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα αγοράσαμε το Pro account με 10$/μήνα.
  2. Zapier: Η αυτοματοποίηση tasks στο μεγαλείο της! Θα το χρησιμοποιήσουμε για να καταχωρούμε τα στοιχεία των subscribers μας κατευθείαν στο Mailchimp (πάντα με την εγκρισή τους φυσικά – αυτό πήγαινε για σένα GDPRόφοβε :P) σε ειδικό segment! O λόγος που το κάνουμε αυτό αντί για το default integration του Manychat σε Mailchimp είναι διότι θέλουμε να αποθηκεύσουμε το email σε συγκεκριμένη ομάδα μέσα στην email list μας.
  3. Mailchimp: Λίγα λόγια χρειάζονται για το Mailchimp, είναι η email marketing πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι marketers στην αγορά. Μπορούμε να κρατάμε τις email lists μας και να φτιάχνουμε καμπάνιες email.
  4. Facebook Page + Concept: Εδώ η φιλοσοφία μας είναι η εξής… για το σκοπό του παραδείγματος έστω ότι x = a + b, όχι εντάξει πλάκα κάνω ?. Λοιπόν, έστω ότι θέλουμε να διεξάγουμε ένα διαγωνισμό ή giveaway από τη Facebook σελίδα μας με προυπόθεση comments, και έπειτα να κάνουμε followup στους commenters, αυτούς δηλαδή που σχολίασαν στη δημοσίευση. Εμείς θα φτιάξουμε το chatbot με τέτοιο τρόπο ώστε να στέλνει αυτόματα σε όλους όσους σχολίασαν.

Ξεκινάω λοιπόν με τα βήματα.

1. Δημιουργία accounts

Ξεκινάς δημιουργώντας ManyChat account.

Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις μπορείς να συνδέσεις το Manychat με το αντίστοιχο Facebook page στο οποίο θες να τρέξουμε το bot.

Συνεχίζοντας φτιάχνεις ένα free account στο Zapier – έχε υπόψιν πως το free σε αφήνει να εκτελέσεις 100 tasks, στην περίπτωσή μας να περάσεις 100 emails από το ManyChat στο Mailchimp.

Και τέλος ένα account στο Mailchimp ,που όλοι αγαπάμε, για να έχεις μια λίστα έτοιμη για δράση!

2. Post στο Facebook

Δεν ξέρω αν χρειάζεται να πω πολλά, άλλα σίγουρα δεν θα το κάνω!

Τι θέλουμε;

Ένα engagement post. Δηλαδή content και copy που θα σε έκανε και εσένα να απαντήσεις. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Η αιτία ενεργοποίησης του chatbot είναι να κάνει ο χρήστης comment. Για να εξοικειωνόμαστε κιόλας σιγά σιγά αυτό λέγεται το Trigger Point. Για να μπορέσεις να συνδέσεις το post με το manychat, πρέπει πρώτα να κάνεις publish το post!

3. ManyChat – Δημιουργία διαλόγου (Flow)

Για να ξεκινήσει ο διάλογος πρέπει κάποιος να φανεί πιο τολμηρός.

Ε αυτός θα είσαι εσύ!

Φτιάχνεις το flow χωρίς να ξεχνάς το στόχο σου. Ναι το email εννοώ! Και επειδή κανείς δεν έκανε από το γυμνάσιο ManyChat σου έχω τη λύση με ένα all inclusive tutorial για να δεις τα Chatbot skills σου να απογειώνονται! Μην ξεχνάς ότι έυκολα μπορείς να βρεις έτοιμα flows:

manychat templates in dashboard

Tips που πρέπει να θυμάσαι:

  • Να συνδέσεις την ιστοσελίδα σου
  • Να φτιάξεις 1 flow στην αρχή δοκιμαστικά
  • Να αποθηκεύσεις το email σε Custom Field
  • Να φτιάξεις action για Zap trigger αφ’ότου πάρεις το email

Στο τέλος το flow σου θα έχει την παρακάτω μορφή:

Μην ξεχάσεις να πατήσεις Publish μόλις το ετοιμάσεις!

Τη προσοχή σου παρακαλώ.

Έχε υπόψιν πως το flow σου πρέπει να ξεκινάει με το δεύτερο μήνυμα που θες να εμφανιστεί στο χρήστη. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρώτο μήνυμα αποτελεί το consent του χρήστη να συνομιλήσει και να κατοχυρωθεί στη λίστα σου.

Το μήνυμα του consent θα το δημιουργήσεις στο Growth Tool που θα φτιάξεις στο επόμενο βήμα ακριβώς.

4. ManyChat – Δημιουργία Growth Tool

Εδώ είναι στην ουσία το στάδιο του αυτοματισμού της όλης διαδικασίας! Έχουμε να δημιουργήσουμε 1 action.

Ο σκοπός μας είναι να στείλουμε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα σε όποιον κάνει comment στο post μας. Ξεκινάμε με το action “Facebook Comments” όπου εκεί αρχίζει ο διάλογος με τον χρήστη που έκανε comment στο post σου.

Το Growth Tool που θα χρησιμοποιήσεις λέγεται Facebook Comments. Σε αυτό θα “κουμπώσεις” το Flow του διαγωνισμού που έφτιαξες στο βήμα 3.

Τα βήματα για το setup του Growth Tool είναι απλά :

  • Πάς στο Section “Growth Tool” από το αριστερό Menu.
  • Πάνω δεξιά πατάς “New Growth Tool”.
  • Click στο Facebook Comments.
  • Στο tab “Settings” επιλέγεις το Post που θες να ενεργοποιεί το Bot.
  • Στο tab “Auto-response” πληκτρολογείς το μήνυμα για consent.
  • Στο tab Opt-in actions επιλέγεις “Send to everyone who replies” και επιλέγεις το flow που έχεις φτιάξει στο βήμα 3.

Για το παράδειγμά μας εμείς σου φτιάξαμε ένα ακόμη Growth Tool το οποίο λέγεται “Scan Code”. Μπορείς να μπείς στο μαγικό κόσμο του chatbot μας και να δείς live τη λειτουργία του σκανάροντας το παρακάτω από το Messenger > People > Scan Code.

5. Email από Manychat σε Mailchimp μέσω Zapier

Τα πράγματα εδώ θέλουν λίγη τεχνική εξοικείωση αλλά θα στα κάνω λιανά 😛

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να στέλνουμε αυτόματα τα email που αποθηκεύσαμε από το Manychat στη mailing list μας στο Mailchimp.

Ξεκινάμε από το διαχειριστικό του Zapier και φτιάχνουμε ένα νέο Zap.

Στην αναζήτηση πληκτρολογούμε ManyChat και επιλέγουμε το New “Trigger a Zap” Event.

Στη συνέχεια συνδέουμε το ManyChat account μας και επιλέγουμε το event που φτιάξαμε στο βήμα 3.

Σε αυτό το σημείο θα σου ζητήσω να κάνεις ένα test ώστε να “ακούσει” το ManyChat το event! Θα πατήσεις Preview από το ManyChat, θα ακολουθήσεις το flow μέχρι το τέλος δίνοντας το email σου! Με το που ολοκληρώσεις το flow θα γυρίσεις στο Zapier και θα πατήσεις το “Pull in Samples!”.

Κατευθείαν θα δείς πως το Zapier άκουσε το event, εμπεριέχοντας μέσα του όλη τη χρήσιμη πληροφορία που χρειάζεσαι όπως όνομα, επώνυμο & email!

Καλά μέχρι εδώ;

Τώρα έρχεται το τελευταίο βήμα, να στείλουμε την πληροφορία στο Mailchimp! Όπως σωστά κατάλαβες θα φτιάξουμε ένα νέο action επιλέγοντας το Add/Update Subscriber στο Mailchimp.

Με την ίδια λογική θα συνδέσεις το account σου και στο βήμα “Set up Template” θα κάνεις τα εξής:

  • Θα επιλέξεις τη mail list που θές να εισάγεις στο email 😉
  • Στο πεδίο “Subscriber Email” θα πατήσεις το εικονίδιο δεξία και θα επιλέξεις το Custom Field Email. Καλά κατάλαβες! Περνάμε ως μεταβλητή ουσιαστικά το email που ανακτήσαμε από το ManyChat. Η μαγική στιγμή της σύνδεσης μόλις ολοκληρώθηκε!

Για να περάσεις το email σε segment group (αφού το έχεις δημιουργήσει στο Mailchimp) θα ρυθμίσεις σωστά τα επόμενα πεδία:

Απομένει να κάνεις και ένα τεστ να επιβεβαιώσεις ότι το email περνά και στο Mailchimp και voila!
We’re ready to take off!

Στατιστικά το Chatbot δίνει παραπάνω από 90% Open Rate ενώ τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά και στο Click-Through Rate, όπως θα δείς και στο screenshot παρακάτω:

Αυτά από μας! See ya!

Happy Love You GIF by ZDF

ΥΓ: Αν θέλεις να δεις μερικές από τις τακτικές που εφαρμόζουμε στις στρατηγικές μας, μπορείς να γίνεις μέλος του Facebook group μας “To site mou“.[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ enable_bottom_divider=”default” bottom_divider_inv=”curve-opacity” shape_bottom_invert=”yes” shape_bottom_h_use_pixel=”” shape_bottom_height=”150″ shape_bottom_color=”color-uydo” shape_bottom_opacity=”100″ shape_bottom_index=”0″][vc_column column_width_use_pixel=”yes” font_family=”font-486995″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ width=”1/1″ column_width_pixel=”800″][vc_custom_heading text_color=”color-xsdn”]Έχουμε κάτι για σένα…[/vc_custom_heading][vc_column_text]Θέλεις κι εσύ να μάθεις πως θα χρησιμοποιήσεις Marketing Automations στη στρατηγική σου;

Έλα στο πιο ολοκληρωμένο Growth Marketing Course που διοργανώνουμε σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση![/vc_column_text][vc_column_text]

 

[/vc_column_text][vc_empty_space empty_h=”2″][/vc_column][/vc_row]